Während der Recherche zu Themen für den Winter auf unserer Seite der Weltkugel bin ich auf yummie südafrikanische Kochen, Genießen, Essen, Wein Foodblogs gestoßen, die ich mit euch gerne teile.
Der Winter steht vor der Tür, zumindest in Deutschland. Während sich Südafrika bei 25 Grad vergnügt, müssen wir aufpassen, dass uns hier die Erkältungswelle nicht erwischt! Doch der Winter hat auch viele schöne Seiten. Gute Bücher lesen, südafrikanische Weine trinken, Plätzchen backen und neue Rezepte ausprobieren. Hat die Erkältung uns doch erwischt, dann steht die gute alte Hühnerbrühe auf dem Tisch.
Hier eine kleine Auswahl an Foodblogs für Euch, um das Fernweh zu überbrücken. Sollte Euch auch eine Erkältung ? einfangen, dann findet Ihr unten auch eine neue Variante der guten alten neuen Hühnersuppe ?im SA Style.
Jane-Anne Hobbs Rayner lebt in about Bay bei Kapstadt und ist die Autorin von drei Kochbüchern. Außerdem hat sie einen Cook „Whatforsupper“ Blog. Rezepte und Tipps findet Ihr hier. Das Rezept der Hühnersuppe ist übrings auch von ihr!
I love to cook. I love to create and I love to entertain, so schreibt Lara Johnson.
Ihr Food Blog „How to cook an Elefant“ bietet eine breite Palette an Rezepten.
Die junge Dame hat ihre Künste in Stellenbosch erworben.
I have made peace with the fact that I am a hungry woman. Hungry for experiences, for love and yes, for food. Isabell Allende Journalistin aus Cape Town leitet mit diesen Worten Ihren Food Blog ein- sympathisch. Endlich mal jemand der sagt wie es ist!
Ihr Blog heißt CONFESSIONS OF A HUNGRY WOMAN
Real Man Can Cook sagt Fritz Brand.
Von Basilkum Salz, Big Boy Burger über feine Sirleon Steaks ist alles auf seinem Blog zu finden. Fritz kommt aus Heidelberg an der Garden Route. Mittlerweile lebt und arbeitet er in Durbanville Capetown. Weitere Blogs und SA Food Events findet Ihr hier.
Und hier noch ein Rezept für Schnellentschlossene.
Braaied Mielie and Chicken Soup
For the chicken stock:
- a large free-range chicken, trimmed of excess fat
- 2½ litres water
- 1 cup (250 ml) white wine
- 1½ tsp (7.5 ml) sea salt
- 2 large onions, peeled and quartered
- 2 carrots, peeled and roughly sliced
- a thin slice of lemon, peel on
- 2 bay leaves
- 1 tsp (5 ml) freshly ground black pepper
- a large stalk of celery
- 6 stalks of fresh parsley
- 3 sprigs of fresh thyme
For the soup: - 3 tablespoons (45 ml) softened butter
- 8 large ears of fresh sweetcorn, husks and silk removed
- 4 large potatoes, peeled and cut into small cubes
- 1 cup (250 ml) milk
- 1 tsp (5 ml) dried chilli flakes
- 2 tsp (10 ml) good dried oregano
- a quarter of a whole nutmeg, finely grated
- a pinch (1 ml) of ground cloves
- the juice of a small lemon
- 6 Tbsp (90 ml) cream
- 3 Tbsp (45 ml) chopped fresh parsley
- salt and milled black pepper, to taste
- To top: Extra chopped fresh parsley, or snipped chives
Place the chicken, water, wine and salt in a large pot. The chicken should be just submerged in liquid; if it is not, use a smaller pot. Bring gently to the boil, then turn down the heat and simmer for 15 minutes. Skim off any foam as it rises.
Add the onions, carrots, lemon slice, bay leaves and pepper. Using kitchen string, tie the celery stalks, parsley stalks and thyme sprigs into a bundle and add to the pot. Bring to the boil, then turn down the heat and simmer gently, uncovered, for 45 minutes. Take the whole chicken out of the stock and cut off the breasts and legs. Cover these with clingfilm and set aside. Return the chicken carcass to the stock and simmer very gently for another hour.
While the chicken is simmering, rub the softened butter over the mielies and sprinkle with a little salt. Braai over medium-hot coals until the mielies are brown and toasted, and just cooked through. (But don’t overcook: the kernels should retain a good crunch). If you don’t have a braai, cook the mielies under a blazing oven grill, turning frequently, until golden and toasty, and charred in little flecks. Remove from the heat and cool slightly. Using a sharp knife, remove all the kernels, cutting close to the cob. Set the kernels aside.
Take the chicken carcass out of the pot and set aside on a plate to cool. Fish the bay leaves, lemon slice and the bundle of celery, parsley and thyme out of the stock and discard. Leave the cooked onions and carrot in the stock. Add the cubed potatoes, milk and half the braaied mielie kernels. Turn up the heat and cook at a lively simmer for 20 minutes, or until the potato cubes are tender and cooked right through.
In the meantime, pull the cooked chicken away from the carcass and from the set-aside breasts and legs, discarding any skin or fat. Tear the chicken into little shreds and flakes, and set to one side.
Liquidise the soup, in batches, until smooth. Pour the soup back into the pot. Add the remaining braaied mielie kernels, along with the reserved chicken pieces, chilli flakes, oregano, nutmeg, ground cloves and lemon juice. Stir well. Turn on the heat and simmer gently for another ten minutes.
Just before serving, stir in the cream and parsley, and season to taste with salt and black pepper. Serve piping hot, with a shower of finely snipped chives and some crusty bread rolls.
Serves 8
This recipe was originally published on Scrumptious SA – Chicken Soup with Braaied Mielies
Quelle Titelbild:Brigitte